BMW M5 срещу E63 AMG

Сблъсъкът на немските суперлимузини винаги е бил определящ за класа и докато Audi все още не е представилo новто RS6, M5 трябва да премери сили с краля E63 AMG, който гази всичко по пътя си.

 

М5 което е 4х4? E63 също? Въобще не ни ги пробутвайте.

 

Преди напълно да отпишете последното поколение суперлимузини, защото са ''съсипани'' и ''BMW без задно не е никакво BMW'' изчакайте... Защото това са първите автомобили, които са 4х4 и едновременно с това със задно предаване. И можете да променяте задвижването само с натискането на един бутон. 

 

 Защо трябва да са 4х4 като цяло?

 

Защото суперспортните лимузини станаха прекалено мощни. Последният вариант на старата М5 Competition беше с 600 к.с. и не можеше да стартира от права линия, без да изгори задните гуми, което, колкото и да е забавно, убива цялата скорост. Тези тежки коли с предно разположен двигател не могат да постигнат сцеплението на спортните автомобили, в които тежестта е назад, затова единственият начин да намерят нужното сцепление при огромната им мощ е двойното задвижване.

 

Решението, което предлагат и двата производителя е 4х4 сиситема, която с натискането на бутон (или меню) може да прехвърли всичките 600 к.с. изцяло върху задните колела. Така получавате ''истински'' спортни автомобили, които занасят, могат да хабят гуми и да правят дрифтове. А с натискането на бутона отново се превръщат в перфектно стабилни машини за лоши условия и светкавично ускоренеие.

 

 

 

Добре, може да им дадем шанс. Коя изглежда по-добре?

 

Широка, ниска, мускулеста и с огромни въздухоотвори, М5 демонстрира респектираща стойка на пътя. Е63 пък е донякъде по-елегантен, и като цяло изклчючително красив, но в същото време и брутален автомобил. За коли с ускорение от 3 секунди от 0-100 и мощност над 600 к.с. М5-цата изглежда по-сърдита и агресивна и печели сравнението, въпреки че тук изборът е въпрос на вкус.

 

 

 

А отвътре?

 

Още с представянето си, интериорът на Е-класата обра цялото внимание, хората се редиха на опашки да го снимат, да качват клипчета от него в инстаграм и да сменят ambient lighting-а. С огромните си два свързани дисплея и всевъзможните ярки цветове, които светят от всеки ъгъл на интериора, кокпитът прилича по-скоро на космически кораб, отколкото на автомобил. Ако искате да изумявате всеки, който влезе в автомобила ви, и да сменяте всевъзможни светлини, да променяте дигиталните дисплеи и какво ли още, в итнтериора на AMG-то, където властва технологията, определено ще намерите своето място.

 

 

 

От другата страна BMW се придържат към по-конвенционален кокпит, който все още има бутон за звука и не се налага да минавате през 4 менюта, за да увеличите климатика, което със сигурност ще бъде оценено от някои хора. Макар и с по-малко блясък, интериорът на М5 е ергономично перфектен, логичен, всяко нещо е на мястото си, а материалите и изработката са изключително солидни и луксозни, но чак когато седнеш в автомобила, осъзнаваш на колко добро място си попаднал.

 

 Да стигнем до най-важната част - кой е по-бърз?

 

М5 и E 63 AMG са толкова близки динамично, че при различни тестове победителят се мени. И двата автомобила имат V8 двигатели с над 600 к.с. и ускорение от 0-100 от 3.2 секунди. Максималната скорост е ограничена! до 280км/ч и въпреки че Мерцедесът има по-голям въртящ момент, М5 е по-бърз в права линия, макар и с малко. В завой и на писта, разликата отново е с няколко секунди за ''Бавареца'', но колите са толкова близки, че в нормални условия разликите са минимални и със сигурност нито една от тях няма да ви разочарова с динамиката си. 

 

 

 

Разбрахме, че са бързи. Стават ли за лимузини?

 

Колкото и спортните качества на тези автомобили да ги определят, те са на първо място лимузини и след това суперспортисти. При първото потегляне в BMW-то е почти невъзможно да отгатнете, че управлявате автомобил с режим за дрифт и ускорението на суперкола. Перфектно рафинирана, M5-цата се движи като истинска лимузина в комфортен режим, с повече от добра изолация на купето и калибрирано окачване, което поема неравностите, без да ви напомня за тях. Колата рязко се променя, когато влезете в спортния режим. Клапаните на четирите ауспуха са отварят, педалът на газта става по-рязък и при най-малкото му докосване оборотите се изстрелват мигновенно от 8-степенната автоматична трансмисия. 

 

Подобна метаморфоза има и при Е-класата. Успява перфектно да играе ролята си на лимузина, която се превръща в суперспортист. Което е и красотата на тези автомобили. Тук е трудно да определим победител, но при М5 промяната е по-силно изявена към спортните настройки и затова сме склонни да й присъдим победата.

 

 

 

Ако търся суперлуксозен автомобил с мощността на суперкола, с който мога да пътувам в перфектен комфорт и след това да дрифтя, и имам около 200 хил. лв... на кой да се спра?


Честно казано това си е истинска дилема. Горко им на тези, които я имат. И двата авотмобила са много добри във всяко едно отношение. Невероятно мощни, изключително агресивни, луксозни, шумни и най-важното - забавни. Но колкото и добър да е E63 AMG, M5 e съвършената суперлимузина, която има два истински характера и предлага най-доброто от двата свята в един автомобил

 

 

 

Остави коментар