Караме Alfa Romeo Stelvio

КАКВО Е ALFA ROMEO STELVIO?

 

Alfa Romeo Stelvio е първият SUV на Италианската марка и e най-важния модел в новата ''ера'' на завръщенто на бранда на големия пазар. Колкото и да не се харесва на закоравелите фенове на Alfa, истината е, че за да успее да пробие една марка отново в днешни дни и трябва SUV. Именно на Stelvio се възлага тежката задача да прави големите продажби и се очаква да върви по-добре от седана Gulia, а цялата съдба на Alfa Romeo и близо милярд инвестиция висят за успеха на този модел.

 

QUADROFOGLIO ЛИ Е?

 

За съжаление моделът, който карахме, нямаше ревящ V6 с над 500 к.с. От друга страна обаче, беше с двигател, който реално можете да си позволите, и няма да изсмуква половината ви заплата по бензиностанциите, а в същото време има повече от прилична динамика. Нашето Stelvio беше оборудвано с 2.0-литровия турбо дизелов мотор на марката с 210 к.с. и 450 N.m. въртящ момент. Тези числа са достатъчни за ускорение от 0-100 за 7 секунди и максимална скорост от 230 км/ч. Динамика, която е абсолютно достатъчна за SUV, а в същото време дава доста поносими разходи. Stelvio харчеше около 9/100 в града и 7.5-8/100 извън него, в зависимост от стила на шофиране.

 

 

 

КАК СЕ КАРА ALFA ROMEO STELVIO ПО НАШИТЕ ПЪТИЩА?

 

Въпреки спортните си амбиции, истината е, че Stelvio е доста талантлив автомобил в градското ежедневие. Окачването е достатъчно комфортно, за да премине по-лошите пътища и дупки като в същото време остава спортно и прибрано и все пак напомня, че не карате някоя стара S класа. Колата се чувства малка на пътя и се хвърля в завоите със скорост, която ме бихте очаквали от дизелов SUV. Усеща се леко заклащане в по-резките завои, но нищо, което да попречи да спортното шофиране. Дизеловият двигател реагира малко по-мудно на подаването на газ от бензина, но веднъж достигне ли пълния си въртящ момент, изстрелва колата с мощен тласък напред. 

 

STELVIO ИЛИ GULIA?

 

Въпросът е наистина актуален. Двата нови модела на Alfa Romeo споделят не само обща платформа, а и доста елементи от дизайна, интериора, двигателите задвижването и наистина основната разлика се свежда в размерът на купетата. Но колкото и да са се постарали от Alfa няма как да излъжат физиката. Gulia се кара по-добре, стои по-стабилно на пътя, не се клати и завива по-рязко. За тези, които търсят чисто спортно удоволствие от автомобила, седанът Gulia определено е правилния избор. Ако пък сте готови да пожертвате малко пътно поведение, ще спечелите повече място (особено на втория ред) при Stelvio, по-голям багажник и достатъчен клиренс, с който спокойно можете да излезете извън пътя, ако ви се наложи. В крайна сметка всичко зависи от приоритетите ви

 

 

 

 ИНТЕРИОР

 

Интериорът на Stelvio е почти идентичен с този на Gulia, но e подреден по по-изчистен начин, което дава усещане за простор. Дори елемнтетите ни се сториха малко по-качествени, въпреки че основите в него като централна конзола, уреди и мултимедия са абсолютно идентични и в двата модела. Като цяло интериорът на Stelvio е доста стилен, красив и спортен и ако цялостната изработка и материали бяха една идея по-качествени, щеше да е перфектен. Мястото на първия ред е абсолютно достатъчно. Отзад очаквахме да е малко по-просторно, но определено има доста повече място от Gulia и двама възрастни могат комфортно да стоят там. Багажникът е среден за класа и макар и да не блести с невероятен обем е напълно подходящ дори за пътуване с много багаж.

 

 

 

 

СТРУВА ЛИ СИ?

 

Ако търсите SUV, който изглежда невероятно, кара се изключително спортно на пътя и в същото време е практичен и икономичен, Stelvio дизел е изненадващо добра опция от Alfa. Ако можете да простите малкото Италиански недоизмислици в интериора и мултимедийната система, ще получите един наистина добре завършен автомобил, който освен да пасва перфектно в спортния дух на марката, със сигурност ще намери и място на пазара.

 

Остави коментар