Караме Ateca CUPRA с 300 к.с.

 

КАКВО Е CUPRA ATECA?

 

Cupra Ateca е първият самостоятелен проект на спортната дивизия на Seat - Cupra. Вероятно името ви е познато от горещия хетч Seat Leon Cupra, който се е превърнал в един от най-разпознаваемите модели на испанската марка. Сега обаче, Seat решават да направят Cupra самостоятелен бранд, като го отделят напълно от Seat. Именно затова и името на Seat не присъства никъде в Cupra Ateca - тя е първият цялостен проект на новата спортна марка.

 

 

 

НО ТОВА Е SEAT ATECA?

 

Разбира се, Cupra Ateca е изцяло базирана на градския SUV на Seat и колкото и различни емблеми и надписи да има, това е очевидно на всеки. Доста по-логично можем да обясним Cupra Ateca като спортна версия на вече съществуващия модел Ateca, отколкото проект на нов бранд, в което няма нищо лошо. Дали това разделение на марките е необходимо в този стадий? Може би не - но нека видим какво още ще ни предложат от Cupra.

 

 

 

 

КАКВО ПРАВИ CUPRA ATECA СПЕЦИАЛНА?

 

Да започнем от двигателя. Cupra Ateca е оборудвана с 2.0-литров турбо бензинов двигател с 300 к.с., който ни е познат от Golf R. Това определено е силно начало. На външен вид също лесно ще разпознаете спортната Ateca Cupra заради издутите брони, широките калници и ниския преден праг. Както и разбира се по новата емблема, която прилича на логото на някой зъл герой от детски филм. и многобройните надписи Cupra, които присъстват навсякъде по автомобила.

 

КАК СЕ КАРА В ГРАДА?

 

В първия момент, в който се качите в Ateca Cupra, трудно ще разберете, че това не е обикновена Seat Ateca. Автомобилът пали почти безшумно, въпреки че има лек намек от четирите ауспуха. Колата се движи изключително плавно в града при леко натискане на газта, а DSG автоматикът сменя предавките с изключителна лекота - нещо, с което преди не се справяше. Toва гладко возене за съжаление бива рязко прекъснато при първата дупка или неравност, която срещнете - брутално твърдото окачване ще ви накара отблизо да преживеете всяка неравност по пътя в такива детайли, че ще можете да ги разкажете после. За съжаление моделът е настроен прекалено твърдо за нашите пътища, а и за SUV като цяло и за разлика от други спортни SUV-та, които успяват да са спортни и комфортни едновременно, тук определено няма такъв ефект. От друга страна, Cupra Ateca се шофира достатъчно приятно в града, колата е малка маневрена и единствения проблем е, че разходът е доста над 10/100 в задръстванията. Ние успяхме да направим 12-13.

 

 

 

КАК СЕ КАРА НА ПИСТА?

 

Макар и пистата, на която карахме, да беше малка и къса, беше абсолютно достатъчна, за да разкрие талантите на Cupra Ateca. Когато влезете в режим Cupra (специално за модела), колата оживява. При натискане на газта започва да се чува и шум от ауспухите, въпреки че трябва доста да се концентрирате, за да го уловите. Има и някое друго пукане и пращене от тях, отново прекалено тихо, но поне съществува. Cupra Ateca се кара спортно като типичен турбо хот хетч - трябват и няколко секунди, за да мине турбо лагът, но след като колата влезе в пълната си мощ, се изстрелва мощно напред. Ускорението от 0-100 е 5,2 секунди, но колата не се чувства бърза от старт - истинската и сила идва когато вече е в движение и я натиснете до долу. В завоите Cupra Ateca има почти безкрайно сцепление и на нормален път, никога няма да я накарате да недозавие или да превърти преди гуми. Въпреки това, се усеща, че колата е основно на предно задвижване. Воланът е директен и макар и изкуствено тежък е приятен за използване и като цяло моделът се справя впечатляващо за един градски СУВ.

 

 

 

ИНТЕРИОР

 

Интериорът на Cupra Ateca е почти същия като този, който ще намерите в Seat Ateca. Единсвтените разлики са новата емблема на волана и Cupra бутонът, който може да избирате. Нещата, които ни харесват са алуминиевите педали и изключително красивите седалки от алкантара, които обаче не бяха спортните Recaro, които могат да бъдат избрани като екстра. Като цяло, интериорът на автомобила е приятно място, но изработката и материалите отиват по-скоро на автомобил в ценовия клас около 50 хиллв., какъвто е Seat Ateca, отколкото на такъв за 90 хиллв, какъвто иска е Cupra Ateca.

 

СТРУВА ЛИ СИ?

 

Cupra Ateca определено е изключително интересен автомобил. ''Горещ'' градски джип с 300 к.с., първи модел на нов, самостоятелен изцяло спортен бранд. Определено ни е трудно да намерим еквивалент на пазара и въпреки това, зад Cupra Ateca има смисъл. Автомобилът изглежда изключително добре, кара се спортно и в същото време е достаънчо голям за петима и багажът им. Има своите недостатъци разбира се, но като за първи опит на Cupra, определено виждаме потенциала в този нов проект.

 

Остави коментар