Ще станат ли автомобилите автономни?

Никога не сме били по-близо от автономното автомобилно бъдеще, съдейки по рекламите на Audi и Tesla, по стотиците футуристични стартъпи, колите без шофьори, които вече правят всичко: - от светкавични обиколки на писта до доставки на пица по лични адреси.

 

По всяка вероятност до няколко години ще можете да се облегнете удобно на шофьорското място, да си пуснете релаксираща музика и новия Big Brother, докато автомобилът ви прекара през задръствания по Цариградско без псувни и ви паркира директно пред дома ви.

 

 

 

Но колкото и хубаво да звучи, за съжаление сме по-далече от тази идилия, отколкото ни се иска. И не защото нямаме нужната технология - напротив, тя вече е готова и й трябва съвсем малко калибрация, преди да може да изпълнява всичко, което се очаква от един шофьор. Има обаче един проблем, с който никой компютър няма да успее да се справи - хората.

 

Хората и машините никога няма да могат да съществуват на пътя, защото са твърде различни в своя подход. Хората (донякъде) се разбират едни с други на пътя, иначе пътната система щеше да изпадне в пълен хаос. Машините се координират перфектно всеки ден, за да работи светът такъв, какъвто го знаем. Но хората и машините няма как да намерят общ език, защото машините нямат сводободата да взимат решения и да правят грешки, докато ние имаме.

 

 


Повечето инциденти с автономни автомобили не се случват, защото машините не са достатъчно добри, а защото поведението на хората не може да бъде предвидено дори от най-умния комютър. Да, има и такива, в които технологията прави грешки, но ще бъдат коригирани до няколко години, а хората винаги ще останат такива, каквито са били . Когато друг автомобил завие рязко и спирачният път физически не достига, дори и най-бързата реакция няма как да предотврати сбълсък. Решението? Ако и двата автомобила бяха автономни, първият никога нямаше да завие рязко. Докато автомобилите се управляват от хора, дали в резултат на емоции или по невнимание, грешно взети решения ще има винаги. 

 

 

 

Така че дори половината автомобили на пътя да бъдат напълно автономни, докато останалите се управляват от хора, движението никога няма да бъде безопасно, а ние ще продължаваме да обвиняваме технологията, всеки път, когато тя не успее да предскаже нашите грешки. За съжаление истинско автономно бъдеще може да има само когато всички автомобили са свързани в една система, формираща синхрон.

 

Това не означава, че всеки автомобил трябва да бъде автономен и шофьорите да бъдат заличени от технологията. Но докато на пътя има хора, автономните автомобили никога няма да могат да гарантират безопасност, без значение колко перфектни ще стават.

 

 

Остави коментар