Караме BMW M5 Competition срещу Nissan GT-R

 

КОИ СА ТЕ?

 

BMW M5 Competition е последното поколение на най-спортната версия на пета серия на баварците. Автомобилът е луксозна лимузина с 5 места и багажник, която може да мери сили със суперколи. Срещу него поставяме истинска легенда при японските спортни коли - Nissan GT-R. Колата е синоним на скорост и мощ, като макар и модел от 2007 година, бройката, която имаме тук, е фейслифт от 2017 и е изключително сериозен спортен автомобил.

 

 

 

КАКВИ ДВИГАТЕЛИ ИМАТ?

 

BMW M5 Competition разполага с 4.4-литров, 8-цилиндров бензинов битурбо двигател с 625 конски сили. Ускорението от 0-100 е 3.2 секунди, а максималната скорост е 320 км/ч. Nissan GT-R използва ръчно изработен 3.8-литров, 6-цилиндров битурбо мотор с 570 конски сили. Ускорението му от 0-100 също е 3.2 секунди, а максималната скорост 314 км/ч. На хартия автомобилите трябва да бъдат изключително близки, но трябва да имате предвид, че M5 е с около 85 килограма по-тежък.

 

 

 

КОЙ Е ПО-БЪРЗ?

 

Както може би сте видели вече на видеото, BMW M5 Competition спечели драг рейса, макар и с малко. Интересното е, че въпреки по-голямото си тегло, M5-цата тръгва значително по-добре на старта. Основна причина за това има по-новата и добре настроена кутия и по-модерният launch control. Разбира се, по-голямата мощност на автомобила също е фактор. BMW M5 Competition взе 1/4 милята за 11.2 секунди, а GT-R-ът за 11.3.

 

 

 

КОЙ СЕ КАРА ПО-ДОБРЕ?

 

Нещата тук обаче съвсем не са толкова ясни колкото при драг рейса. Макар и М5-цата да е абсолютния победител в права линия, когато изкарате двете коли в завойте, нещата стават малко по-сложни и разликите между двата автомобила си проличават. Колкото и добра и твърда да е М5-цата, тя си остава седан, който просто е твърде голям за тесни завой. Предницата натежава и масата на целия автомобил се усеща, както и тоновете електроника, които се борят с нея през цялото време. Въпреки, че GTR-ът е малко по-лек, той се усеща коренно различен на пътя, заради спортната си геометрия и настройки. GT-R се усеща малък. пъргав и на своя територия в завойте и при бързо шофиране.

 

 

 

КОЙ Е ПО-ДОБРИЯ АВТОМОБИЛ?

 

Това е въпрос, който няма точен отговор за съжаление. Макар и BMW M5 Competition да спечели драг рейса, това не означава, че е по-добрия избор за всеки. Даже напротив. Истината е, че тези два автомобила може да си приличат по двигателите си, но имат коренно различна концепция. Ако търсите луксозна лимузина, която да има 5 места и голям багажник, и в същото време да може да се бори със суперколи - трябва ви BMW-то. Ако искате обаче расова спортна кола, която да е направена единствено и само за спортно шофиране, тогава ви трябва GT-R.

Остави коментар