Караме Tesla Model X

 

КАКВО Е TESLA MODEL X?

 

Telsa Model X е първият SUV на американската марка за електромобили, който се превърна и в един от най-обсъжданите и популярни модели на 21-ви век. С невероятните си Falcon врати, които се отварят автоматично нагоре, автопилота и безкрайните високотехнологични и интересни екстри, Tesla Model X определено няма еквивалент на пазара. Затова ни е много интересно и как този ултра модерен автомобил ще се справи в България.

 

 

 

КАКЪВ ДВИГАТЕЛ ИМА?

 

Моделът, който имаме тук, е 75D и използва 75 kWh батерия. Той разполага с малко над 330 конски сили и ускорява от 0-100 за 4.9 секунди. Всички Тесли Mодел Х имат двойно задвижване с по един мотор на всеки мост. От 2019 вече можете да поръчате само long range и performance версиите, като втората разполага със 750 конски сили и ускорява от 0-100 за 2.9 секунди. При тези модели пробегът е над 500 километра. Зареждането отнема между 1 и 20 часа, в зависимост дали имате supercharger на Tesla или зареждате на обикновенна зарядна станция или на нормален контакт в дома ви.

 

 

 

КАК СЕ КАРА?

 

Tesla Model X е много различен автомобил за шофиране от това, което вероятно си представяте на пръв поглед. Въпреки огромните си размери и тегло от над 2 тона и ширина от над 2 метра, Model X стои изненадващо добре на пътя. Благодарение на стегнатото си окачване и ниския център на тежестта заради батериите, колата е не само стабилна в завойте, а дори динамична и забавна за каране. Воланът е директен и спирачките сравнително добри за електромобил. Единствено возията ни се стори малко по-твърда, но вероятно 20-инчовите джанти имат принос за това. Автопилота не работи изцяло в България и не можете да спите, докато колата сама ви закара донякъде, но от друга страна, когато има адекватна маркировка, автомобилът може да се движи, намалява и завива съвсем сам.

 

 

 

ИНТЕРИОР.

 

Интериорът на Tesla Model X също драстично се различава от почти всички производители. Именно от него започна новата мода на изчистената подредба с огромен touchscreen екран, която малко по малко започва да бъде копирана. При Model X почти няма физически бутони (като единствено имате такъв за аварийните светлини и за отваряне на жабката). Всичко останало, включително климатика и автоматичните врати, се контролира от огромния touchscreen екран по средата, който е с невероятна графика и качество. Въпреки това, цялостната изработка в Model X ни се стори добра, но далеч от качеството на автомобил за близо 140 хил. евро, като някой аспекти като превключвателя за скорости и мигачите, които са взети от Mercedes, се чувстват доста евтини.

 

 

 

СТРУВА ЛИ СИ?

 

Tesla Model X определено не е класически SUV и макар и да е изключително бърз и добър за шофиране, има доста неща, с които трябва да се съобразите, като самия факт, че не можете да закупите или обслужвате автомобила в България. От друга страна, моделът разполага със 7 места, голям багажник и може да се справи със всички задачи, които един градски SUV трябва да покрие. Ако пробегът ви е достатъчен и сте готови да се пуснете в приключението със зарядните станции в България, което все още е доста години назад, значи сте готов за Model X.

 

 

9/10

Остави коментар